zwarte woensdag/Zwarte Woensdag


zwarte woensdag 1.0

woensdag waarop er een ongelukbrengende, ingrijpende of sombere gebeurtenis plaatsvindt

Algemene voorbeelden


"Brons Bosch lichtpuntje op moeilijke dag", kopt AD Sportwereld. De judoka voorkwam een "zwarte woensdag" voor Nederland, stelt de sportkrant. "Vechtlust beloond", schrijft de Telegraaf. "Dit brons is mooier dan het zilver van toen", tekenen kranten op uit de mond van de judoka die vier jaar geleden in Athene nog op de tweede plaats uitkwam.

http://www.deondernemer.nl/sport/233570/Superwoensdag-valt-tegen.html,

Zwarte Woensdag 2.0

(business, economie en financiën)

woensdag 16 september 1992, waarop speculanten de Britse regering dwongen om het pond terug te trekken uit het systeem van Europese wisselkoersen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Op Zwarte Woensdag, 16 september 1992, werd het pond door de muntspeculanten uit het ERM gekatapulteerd.

De Standaard,

Hij behoudt maar al te levendige herinneringen aan Zwarte Woensdag, toen het pond sterling door de speculatie werd overspoeld en uit het Europese wisselkoersmechanisme werd gemikt.

De Standaard,

Zo'n rentestijging zou de eerste zijn sinds 1989, op de paniekverhoging na van Zwarte Woensdag toen het Britse pond in september 1992 uit het Europees Monetair Systeem stapte.

NRC,

De crisis duurde voort en op 16 september van dat jaar - Zwarte Woensdag - moest het zwaar belaagde pond sterling het Europees muntsysteem verlaten, ook al had de regering maandenlang deze mogelijkheid met klem afgewezen.

De Standaard,